Bibliografia



1. Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz Księga II
2. Wg publikacji England Journal of Medicine. Badanie przeprowadzono na grupie 45 589 mężczyzn w wieku pomiędzy 40 a 75 rokiem życia poddanych dwuletniej obserwacji.
3. Obserwacje przeprowadzone w Stanford na grupie 77 mężczyzn w średnim wieku
4. Wg informacji opublikowanych przez Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego.
5. Koppelstaeter, Florian et al, Influence of Caffeine Excess on Activation Patterns in Verbal Working Memory, raport zaprezentowany na kanferencji Radiological Society of North America, listopad 2005.
6. Wg wyników badań opublikowanych w Annals of Epidemiology. Testy przeprowadzono na grupie 53 osób zmarłych na marskość wątroby.
7. Wg badań przeprowadzonych na grupie 46 tysięcy mężczyzn w wieku od 40 do 75 lat i opublikowanych w The Jurnal of American Medical Association
8. Badanie przeprowadzone na grupie 8 tys. Mężczyzn przez U.S. Department of Veterans Affairs w Honolulu
9. Salazar-Martinez E, Willet WC, Ascherio A, Manson JE, Leitzmann MF, Stampfer MJ, Hu FB. "Coffee consumption and risk for type 2 diabetes mellitus." Ann Intern Med 2004;140:1-8.
10. Inoue, Manami et al. (2005) Influence of Coffee Drinking on Subsequent Risk of Hepatocellular Carcinoma: A Prospective Study in Japan. Journal of the National Cancer Institute, Vol. 97, No. 4, 293-300.
11. Teza przedstawiona przez Joe'a Vinsona, profesora Scranton University.
12. Wg duńskich badań przeprowadzonych w 2003 roku na grupie 18 478 kobiet.
13. Badania opublikowane w Journal of the American Medical Association.
14. Zgodnie z wynikami dwudziestoletnich badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Harvarda.
15. Obyczaje w Polsce, praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Chwalby, wydawnictwo PWN, 2004, ISBN 83-01-14253-7
16. Artykuły Aleksandry Blumy, redaktorki serwisu www.zdrowie.com.pl.
17. Wikipedia
18. Kawa.xmc.pl - Wortal o Kawie
19. Kawa i Herbata Świata
20. Coffee Geek
21. Karolina Guzińska, Pulsu Biznesu
22. foody.pl
23. Andrzej Fiedoruk - "Kawa bez tajemnic"
24. Anna Wojtowicz - "Kawowe przysmaki"
25. Caroline Darbonne - "Kawy świata"
26. David Liss - "Handlarz kawą"
27. Kordian Tarasiewicz - "Przygoda z kawą i herbatą"
28. Leszek Rum - "Ilustrowany leksykon kawy"
29. Regina Wierzejska, Mirosław Jarosz - "Kawa, herbata a zdrowie"
30. "KAWA - najlepsze przepisy. Napoje na gorąco i na zimno"
31. "Kawa w filiżance, ciastach i deserach"
32. AromatKawy.pl
33. Kurowska G. 2003: Jesienna ma3a czarna. Integracja Europejska, nr 41, wersja elektroniczna: www.ineuro.pl
34. Liberska A. 2003: Rynek kawy i herbaty. Poradnik Handlowca, nr 9, wersja elektroniczna: www.poradnikhandlowca.com.pl
35. Nawrot M. 2003: Pijemy mniej na gor1co. Detal Dzisiaj, wersja elektroniczna: dd.tradepress.com.pl
36. Olejniczak Z. 2004: Rynek kawy i herbaty. Poradnik Handlowca, nr 9, wersja elektroniczna: www.poradnikhandlowca.com.pl
37. Serafin B.2000: Ma3a czarna bez fusów. Twój Biznes, nr 16.Rocznik Statystyczny GUS 2004.
38. Rynki produktów . kawa i herbata. 2004: Detal Dzisiaj, wersja elektroniczna: dd.tradepress.com.pl
39. PRZYGOTOWYWANIE PIANY - tzw. proces Frothing przyg. Bartek Buczek
40. Maguelonne Toussaint-Samat, Historia naturalna i moralna jedzenia, W.A.B., 2002.
41. Kordian Tarasiewicz, Przygody z kawą i herbatą, WEDA, 2000.
42. Jan Stanisław Bystro, Dzieje obyczajów w dawnej Polsce wiek XVI-XVIII, PIW, 1994.
43. Kuchnia Polska, PWE, 1963
44. Wielka Encyklopedia PWN, 2002
45. Czajka I., Kawa inaczej, „Samo Zdrowie”, 2003, nr 9.
46. Desery świata. 1000 fotografii, wydawnictwo Książkowe Twój Styl, Warszawa 2003
47. Dr Oetker. Torty pyszne i wykwintne, z niemieckiego przełożyła A. Rosłan, Świat Książki, Warszawa 1997.
48. Dr Oetker. Wypieki świąteczne, ciasteczka, pralinki, torty, z niemieckiego przełożyła E. Modzelewska, Świat Książki, Warszawa 1995
49. Ellis H., Kawa. Co warto wiedzieć, Wydawnictwo Rosner i Wspólnicy, Warszawa 2003.
50. Fedak A. i P., Vademecum łakomczucha, czyli mnóstwo przepisów na desery, leguminy i inne smakołyki, Wydawnictwo Watra, Warszawa 1987.
51. Fiedoruk A., Kawa bez tajemnic, studio Astropsychologii, Białystok 2004
52. .Gucman A., Ciasta dla każdego 4, Wydawnictwo Egros, Warszawa 2004.
53. Jachowska H., Torty, ciasta przekładane, rolady, Wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa 2004.
54. Jastrzębska A., Dietetyczna używka, Edipresse Polska S.A. Wirtualna Polska 1995-2004.
55. Jóźwiak M. Torty, torciki, rolady, Wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa 1999.
56. Miłkowska H., Kawa na ławę!, Edipresse Polska S.A. Wirtualna Polska 1995-2004
57. Piotrowiakowa W., Piękne ciasta i ciasteczka, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1987.
58. Rogowiec-Nowak J., Ciasta dla każdego 5, Wydawnictwo Egros, Warszawa 2005.
59. Standzoń-Gierak E., Kawa samo Zdrowie, 2001, nr 3
60. Szkoła pieczenia, z niemieckiego tłumaczyła J. Smolińska, Świat Książki, Warszawa 1997.
61. Vantal A., Kawa. Poradnik smakosza, Wiedza I Życie, Warszawa 2004
62. Wierzejska R., Jarosz M., Kawa, herbata a zdrowie. Poradnik dla lekarzy i pacjentów, Wydawnictwo: Borgis Pracownia, Wrocław 2004.
63. Zdanowicz J., Domowe ciasta i desery, Wydawnictwo Iskry, Warszawa 2002
64. www.kawa-online.com
65. fresh&cool market - Zofia Kobielska


Bieg mojego życia odmierzają łyżeczki kawy.

T.S. Eliot