Carving Team Poland



Dnia 10 kwietnia 2008 roku, podczas targów GASTROEXPO w Gdańsku powstała i rozpoczęła działalność Polska Grupa Carvingowa – Carving Team Poland.

carving

Członkami założycielami są:
Krzysztof Wierzba – Gdańsk, Mirosław Bobrowski – Gdynia, Marek Rybacki – Warszawa, Dariusz Ślusarczyk – Sanok, Alan Seenyen – Szczecin, Tomasz Szpalek – Warszawa, Łukasz Szewczyk – Opole, Wiesław Miotk – Wejherowo, Robert Raczyński – Gdynia, Piotr Wasik – Opole, Tomasz Bernert – Opole, Mariusz Jaskólski - Gdynia oraz nasi koledzy z Niemiec Mariusz Wołowicz – Duisburg oraz Christian Pagel – Lubeck. W naszym gronie powitaliśmy również dwa kwiatuszki czyli juniorki z Płocka – Justynę Szostek i Martę Bieńkowską.

Carving


Carving

Jakie są korzenie sztuki carvingu ?

Carving czyli sztuka artystycznego wycinania fantazyjnych wzorów w warzywach i owocach wywodzi się z Tajlandii.

Kilka wieków temu Tajscy mistrzowie kuchni podawali w ten sposób przygotowywane owoce i warzywa wyłącznie swoim władcom, sztuka ta objęta była wielką tajemnicą i pilnie strzeżona, aby nie wydostała się po za mury pałacu. Po wielu latach carving jednak przedostał się i rozprzestrzenił się na całą Tajlandie i część Azji. Następnie w skutek migracji ludności na inne kontynenty i kraje świata, aż w końcu parę lat temu dotarł również do Polski.

Jednak nadal niekwestowanymi mistrzami sztuki carvingu pozostali Tajowie, gdzie już dzieciom od najmłodszych lat wpajane są tajniki wycinania w warzywach i owocach.

Czy każdy się może się tego nauczyć i jak długo przeciętnie to trwa?

Używanie przyrządów do carvingu wcale nie wymaga specjalistycznej wiedzy i specjalnych umiejętności. Wystarczy mały ostry nożyk i odrobinę fantazji oraz co najważniejsze cierpliwości, aby zacząć przygodę z carvingiem. Przykładem, jakim się tu posłużę są moje, choć krótkie doświadczenie w tej kwestii.
Kilka lat temu mój przyjaciel mieszkający w Niemczech - Mariusz Wołowicz przesłał mi parę fotek swoich prac, okazało się, że wcześniej ukończył Akademię Carvingu w Szwajcarii i zaczął zajmować się tą sztuką zawodowo. Nie muszę chyba Państwa przekonywać jak bardzo spodobały mi się te fotki, postanowiłem też spróbować coś stworzyć, lecz nie za bardzo wiedziałem jak i czym się do tego zabrać. Nadchodził termin Targów Euro gastro 2006 w Warszawie, na które oczywiście się wybrałem i znalazłem w ofercie jednego z wystawców dłutka i nożyki właśnie do carvingu, umówiliśmy się, że na koniec targów firma mi je sprzeda ponieważ był to jedyny pokazowy zestaw jaki posiadała na stoisku.

Po zakupie nożyków od razu wybrałem się do marketu i kupiłem pierwsze owoce (dwa jabłka, mango i jednego melona) i jeszcze przed powrotem do domu (Gdańska) wypróbowałem cały zestaw (w jabłkach powycinałem mnóstwo otworków o różnych kształtach aby sprawdzić jak to działa a następnie na melonie i mango wykonałem swoje pierwsze prace). Potem przyszedł czas na pierwszego arbuza i inne owoce i warzywa.

Po ok. trzech miesiącach podczas Festiwalu Dobrego Humoru w Gdańsku moi przyjaciele z S.P.K. i C. R.P. na czele z prezesem Krzysztofem Szulborskim namówili a tak mniej więcej zmusili mnie (bo okropnie się obawiałem reakcji innych na moje nie udolne prace) do pierwszych pokazów ,,live” przed szeroką rzeszą publiczności. Moje wszelkie obawy prysły po euforii i zachwytach, jakie wywołały moje rzeźby wśród publiczności obserwującej moje poczynania ( a naprawdę patrząc na to z perspektywy czasu i obecnych moich pracach tamte pozostawiały wiele do życzenia), co ośmieliło i przekonało mnie, że to jest to czym będę się starał poświęcić.

W krótkim czasie nadarzyły się kolejne imprezy, na których odbyły się kolejne pokazy carvingu no i pierwsze poważne zlecenia zarówno od firm jak i restauracji, hoteli oraz osób prywatnych. W wolnych chwilach poszukiwałem wszelkich informacji o carvingu i ludziach zajmujących się tym, głównie w Internecie gdzie znalazłem wzmianki o kolegach, którzy również zaczynali pasjonować się tą sztuką. Postanowiłem nawiązać z nimi kontakt, no i udało mi się zorganizować pierwsze wspólne pokazy na żywo, które odbyły się podczas targów, Gastroexpo 2007 w Gdańsku. Stoisko malutkie nas czwóreczka napaleńców no i firma Gronex Adam Trzewik – sponsor warzyw i owoców, na których wykonywaliśmy swoje prace. Efekt – to nagroda publiczności za najładniejsze stoisko targowe!

Po tej imprezie dostałem propozycję pracy jako doradca kulinarny właśnie w firmie "Gronex" Adam Trzewik, co wielce ułatwiło mi dalsze poczynania w przygodzie carvingowej. Zaczęliśmy już wspólnie razem z Firmą i kolegami organizować coraz więcej pokazów oraz innych spotkań promujących tą sztukę w Polsce. Największym moim zdaniem sukcesem, jaki osiągnąłem w tej dziedzinie to stworzenie wraz z moimi przyjaciółmi Polskiej Grupy Carvingowej – Carving Team Poland, która inauguracje miała podczas targów Gastroexpo 2008 gdzie wraz z firmą ,,Gronex” Adam trzewik oraz innymi życzliwymi firmami udało mi się zorganizować ,,Gdański Carving Show – Krzysztof Wierzba i PRZYJACIELE” gdzie stoisko nasze urosło w przeciągu zaledwie jednego roku z kilku do kilkudziesięciu metrów kwadratowych oraz z czwórki do dwudziestki pasjonatów tej sztuki zarówno z Polski jak i naszych kolegów z Niemiec.

Nauka więc i jej trwanie to pojęcie względne i bardzo indywidualne, wszystko przede wszystkim zależy od chęci i czasu jaki się poświęci temu zagadnieniu a nie kończy się nigdy, ponieważ cały czas uczymy się i odkrywamy nowe wzory i techniki które wykorzystujemy w następnych pracach.

Na jakie okazje najczęściej wykonuje się owocowo warzywne rzeźby?

Przede wszystkim na wszelkie imprezy okolicznościowe (np. Wesela, komunie) imprezy firmowe gdzie oprócz elementów kwiatowych wycina się np. Logo firmy aż do zamówień od osób prywatnych na różne okazje (imieniny, urodziny czy rocznice)

Ile trwa ich przygotowanie i jaka jest ich trwałość?

Przygotowanie rzeźby to naprawdę bardzo indywidualna sprawa uzależniona od wielu różnych czynników takich jak stopień umiejętności wykonawcy, materiału, w jakim wykonujemy pracę no i motywu czy wzoru, jaki mamy zamiar wykonać, średnio już od 20 minut aż do nawet 6 godzin i dłużej. Trwałość również uzależniona jest od wielu czynników przede wszystkim od temperatury otoczenia, sposobu przechowywania, materiału, z którego jest wykonana oraz głębokości cięć p ich ilości, średnio jednak od dwóch do nawet siedmiu dni.

Jakie inne korzyści poza wizualnymi niosą ze sobą dekoracje carvingowe?

Na pewno wykorzystywanie carvingu w lokalu podnosi prestiż jak i atrakcyjność oferty, jaką można przygotować naszemu klientowi, wszystko zależne jest od pomysłu wykonawcy, możemy przygotować gotowe duże dekoracje, pokazy "live" czy szkolenia dotyczące carvingu albo np. konkursy podczas imprez okolicznościowych a przede wszystkim wykorzystywać wszelkie małe formy jako garni czy sposób podania potrawy.

Galeria


Prawdziwe szczęście jest rzeczą wysiłku, odwagi i pracy.

Honore de Balzac