Kawa - nazwa

Kawa (arab. qahwa, tur. kahve, wł. caffe) – Napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawił się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na ziemi i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy. Dotąd nie udowodniono jej negatywnego wpływu na organizm człowieka. Szkodliwe dla zdrowia może być natomiast picie kawy w zbyt dużych ilościach.

Jej dokładna etymologia nie jest znana. Kahva oznacza po arabsku zarówno kawę jak i wino, z czego drugie znaczenie jest starsze. Często przyjmuje się, że nazwa ta wywodzi się od znanego z uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii. Może ona pochodzić także od słowa kohwet oznaczającego siłę.

Anglicy „ czarny eliksir” nazywają „coffee”, Francuzi – „cafe”, Niemcy – „Kaffee”, Holendrzy – „Koffie”, Włosi – „caffe”, Grecy – „kafeo”, a Polacy – „kawa”.

Źródłem pierwszej jest pochodząca z około 900 r.p.n.e. wzmianka arabskiego lekarza o imieniu Rhazes, traktująca o kawie jako o lekarstwie.





Powrót do "Gatunki kawy"

Prawdziwe szczęście jest rzeczą wysiłku, odwagi i pracy.

Honore de Balzac