Produkcja kawy na świecie


Ameryka południowa

BRAZYLIA

Brazylia produkuje najwięcej ziarna kawowego na świecie i to znakomitego. Szacuje się, że w kraju tym rosną cztery miliardy krzewów i drzew kawowca. Dzięki temu produkuje on jedną trzecią światowych zbiorów kawy. Ziarno, przynosi Brazylii 10 % PNB i stanowi 1/5 jej eksportu. Przy uprawie kawy pracuje ponad 5 mln osób, na 230 000 fazendas, zajmujących ponad 2 mln hektarów. Kawę uprawia się głównie ekstensywnie, zdecydowanie preferując pochodzącą z Etiopii Arabikę Uprawiana na północnym wybrzeżu Brazylii ma cierpki posmak, szczególnie ceniony na Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej.
Z pewnością warto spróbować Balii - pochodzącej z jednej plantacji - kawy o wyrafinowanym smaku, bardzo lubianej w Stanach Zjednoczonych i w samej Brazylii. Inne godne polecenia to bardzo łagodna Capin Blanco I Vista Allegro, ostra i o posmaku jeżyn. Takie kawy często smakują najlepiej, gdy zbierane ziarna nie są zbyt dojrzałe.. Najchętniej uprawiane odmiany to: Bourbon, Catuai, Mundo Novo i Typica, natomiast najlepsze kawy brazylijskie pochodzą ze wzgórz Santos i Bahia. Kawy brazylijskie odznaczają się harmonijnym, łagodnym smakiem pozbawionym kwaskowatości.

KOLUMBIA
Kolumbia jest drugim po Brazylii producentem kawy na świecie. Kolumbijskie kawy sa smaczne łagodne, maja karmelowy smak i aromat. Najlepsze ziarna dają kawowce rosnące na pogórzu andyjskim, około 1220 m n.p.m. Uprawia się ją tam jednak inaczej niż w Brazylii: nie na ogromnych plantacjach, tylko w zaciszu domowych gospodarstw położonych na stokach Andów. Kawa ta, wyrastająca z żyznej, powulkanicznej ziemi, odznacza się niepowtarzalnym smakiem, o orzechowo- karmelowym aromacie. Najbardziej znanymi rodzajami są kawy Medellin i Excelso.Inne godne poszukiwania to Medalion, Mazizales, Bucaramanga

WENEZUELA
Swego czasu Wenezuela przeżywała apogeum na rynku kawy, plasując się na trzecim miejscu w światowej produkcji. Obecnie jednak jej udział nie przekracza jednego procenta. Pomimo gwałtownego spadku nakładów na rozwój plantacji, kawa pochodząca z Wenezueli charakteryzuje się specyficznym, lekko owocowym aromatem. Najlepsza kawa pochodzi z regionów Marakaibo, gdzie produkuje się takie rodzaje jak Merrida i Trujillo lub Turgua, w pobliżu Caracas. Wenezuelska kawa różni się od produkowanej w sąsiednich krajach z powodu owocowych smaków i aromatów, niekiedy intrygująco słodkich, stanowiących dopełnienie aromatów oszałamiająco silnych. Podając tą kawę, można naprawdę zaskoczyć gości.

Ameryka środkowa

MEKSYK
Kawę uprawiano w Meksyku już w ostatnich latach XVIII wieku. Obecnie kraj ten sytuuje się w pierwszej piątce największych producentów kawy na świecie. Część meksykańskiej kawy uprawia się w małych gospodarstwach i ta- pozostawia wiele do życzenia. Natomiast kawa z plantacji w Coatepec, Oaza Pluma, czy Tapachula odznacza się wysokimi walorami smakowymi i uważana jest za jedną z najlepszych Arabik produkowanych w Ameryce Środkowej. Preferuje się tam odmiany Bourbon, Mundo Novo i najsławniejszą Maragogype. Pochodząca z tych kilku plantacji kawa charakteryzuje się łagodnym aromatem, o lekko czekoladowo-korzennym odcieniu Typowa meksykańska kawa jest łagodna w smaku i pachnąca, o lekkim posmaku koniaku, a najlepsze są ziarna ciemno palone.

KOSTARYKA
Sprzedaż Arabiki stanowi 25% wpływów z eksportu kraju. Ponieważ uprawa Robusty w Kostaryce jest zakazana, dla Arabiki ustanowiono bardzo wysoki standard. Rośnie ona najlepiej na wysokościach ponad 1500 m n.p.m. w regionach Tarazzu, Tres Rios i Alajuela., Juan Vinas Pochodząca z takich wysokości kawa (poznamy ją po sygnaturze SHB- strictly hard bean) charakteryzuje się łagodnym, klarownym aromatem. Kawę pochodzącą z Kostaryki ceni się na całym świecie.

GWATEMALA
Od 2001 roku zakładanie plantacji w Gwatemali jest ryzykownym przedsięwzięciem. Gwałtowny wzrost produkcji kawy w Brazylii i Wietnamie doprowadził do bankructwa wiele małych gospodarstw i spowodował załamanie rynku Ameryki Środkowej. Straty wynikające z tego stanu rzeczy są duże, zwłaszcza że właśnie z Gwatemali pochodzą jedne z najciekawszych rodzajów kawy. Niezwykle zróżnicowany klimat panujący w tym niewielkim kraju pozwolił na otrzymanie aż siedmiu odmian 'czarnego złota'. Najbardziej ceni się kawę pochodzącą z regionu Antigua, położonego w dolinie między trzema wulkanami. W Gwatemali uprawia się także inne rodzaje wysokiej jakościowo kawy, m.in. Fraijanes, Coban, Atitlan, Heuheutenango,. i Oriente. Odznaczają się one pełnymi i bogatymi aromatami, nieporównywalnymi z aromatami innych kaw. Zbocz wulkanicznych gór Sierpa Madere zapewniają idealne warunki do uprawy kawowca arabika. Gdy jest zimno, wpobiżu plantacji pali się ogniska, by krzewy nie przemarzły. Ziarna kawowe z tych plantacji zachowują lekki dymny posmak. Gwatemalskie kawy najlepiej smakują z tytoniem palonym po posiłku.

PORTORYKO
Portoryko nie jest potentatem w świecie produkcji kawy. Nie może nawet rywalizować z wieloma innymi wyspami karaibskimi. Większość produkowanej tam kawy jest konsumowana na miejscu, nie przeznacza się jej na eksport. Odznacza się ona wspaniałym aromatem.

HONDURAS
Dobry klimat i honduraska gleba zapewniają kawie wysoką jakość, ale brak solidnej promocji skutkuje jej niską ceną na rynku. Z tego względu warto sięgać po kawę produkowaną na plantacjach La Paz, El Paraiso i Santa Barbara, ponieważ za wyborny napój o wysokich walorach smakowych zapłacimy umiarkowaną cenę. Najlepsze plantacje położone są na wysokości 1500- 2000 i opatrzone są sygnaturą SHG (Strictly High Grown). Kawa pochodząca z Hondurasu to kawa wysokiej jakości, o klarownym, lekko karmelowym posmaku.

NIKARAGUA
Lata siedemdziesiąte to złote lata dla przemysłu kawowego w Nikaragui. Aż do wybuchu wojny domowej w 1974 roku produkowano milion worków kawy rocznie. Rewolucja rozpętana przez Front Wyzwolenia Narodowego im. Sandino doprowadziła do przejęcia władzy przez Sandanistów i do zniszczenia wielu plantacji kawy. Tak jak na Kubie, plantacje znacjonalizowano, zastępując kawę innymi roślinami uprawnymi, głównie kukurydzą i fasolą. Reorientacja krajowej gospodarki okazała się być jednak złym pomysłem. Dopiero w ostatnich latach kawa pochodząca z Nikaragui odzyskała swoją renomę. Dotyczy to zwłaszcza kawy uprawianej w rejonach Nueva Segovia, Las Manos i Matagalpa Panama -Panamska kawa należy do kaw średnich. Jej łagodny, wykwintny i zrównoważony smak najbardziej cenią sobie Francuzi i Finowie. Głowni jej odbiorcy USA, Francja i Japonia. W uprawie stosuje się przede wszystkim metody ekologiczne, zbiór następuje metodą picking, a obróbka metoda na mokro. Sztandarowym produktem jest kawa Yauco Selecto, o wolnym od goryczki smaku, jednocześnie bogatym w owocowe akcenty

Ameryka północna

HAWAJE
Kawa przybyła na Hawaje za pośrednictwem amerykańskich kolonizatorów ok. 1820 roku i szybko zyskała miano wyjątkowej. Podobnie jak jamajska Blue Mountain, hawajska Kona bierze swoją nazwę od miejsca uprawy, które rozciąga się w postaci 30 kilometrowego pasa plantacji wzdłuż stromych stoków wulkanu Mauna Loa, ,w sztucznych zagłębieniach powstałych na skutek wydobycia lawy.Wiele osób uważa, że najpiękniejsze ziarno kawowe jest hawajskiej Kony. Hawajska kawa, słynąca ze wspaniałych bogatych aromatów, jest nie jednorodna pod względem smaku, cynamonowa i ostra. To właśnie niewielka powierzchnia uprawna decyduje o wysokiej cenie kawy, która mimo to jest jedną z najchętniej pijanych kaw w Stanach Zjednoczonych. Na jej niesłabnącą popularność wpływa subtelny smak, bogaty w harmonijne i łagodne tony.

Wyspy karaibskie

JAMAJKA
Z Jamajki pochodzi jedna z najbardziej znanych i najdroższych kaw na świecie. Swoją nazwę zawdzięcza znajdującym się we wschodniej części wyspy górom Blue Mountain. Właśnie tam, w 1728 roku, gubernator Jamajki sir Nicholas Lawes posadził pierwsze drzewko kawowe i aż do zniesienia niewolnictwa w 1838 Jamajka była największym producentem kawy na świecie. Odpływ taniej siły roboczej spowodował spadek produkcji i radykalne podwyższenie ceny kawy, które trwa nieprzerwanie do dzisiaj. Wysoka cena jamajskiej Blue Mountain (ok. 100 zł za 10 dkg) wynika także z niewielkiej ilości zbiorów, które nie przekraczają 900 ton rocznie. Blue Mounain ma wyrafinowany i słodkawy smak, a wygórowana cena nadaje jej elitarny Kawowce dające charakterystyczne niebiesko-zielone ziarna uprawia się na małych plantacjach, gdzie górzysty teren utrudnia mechanizację upraw. Blue Mountain od dawna jest preferowany w Japonii. W 1969 roku japońskie firmy zaczęły intensywnie inwestować w jamajski przemysł kawowy, w efekcie czego najlepsza część zbiorów trafia obecnie do Japonii. Cena Blue Mountain jest wyższa również z tego powodu, ze na filiżankę napoju trzeba zużyć więcej ziaren niż w przypadku pozostałych kaw. Miłośnicy tego gatunku wola jednak zapłacić więcej, by tylko móc się delektować jej pełnym łagodnym smakiem i przyjemnym aromatem. Wbrew standardom, przewozi się ją w 70 kg., a nie w 60 kg. drewnianych beczkach

HAITI
Haiti, druga wyspa znajdująca się w obrębie Morza Karaibskiego, jest obecnie najbiedniejszym państwem zachodniej półkuli. Dopiero niedawno przedsięwzięto projekt mający na celu powrót do początkowych lat kawowej prosperity. Było to w czasach okupacji Francji i Hiszpanii, gdy wyspa nosiła jeszcze nazwę San Domingo. Pomimo problemów politycznych kawę produkuje się na Haiti od czasu, gdy w 1715 roku jezuici posadzili tu pierwsze kawowce. Od 1734 roku plantacje zakładane przez Francuzów zaspokajały ogromną część światowego zapotrzebowania na kawę. Ten stan rzeczy zadowalał francuskich potentatów, zbijających na kawie 'kokosy', ale nie odpowiadał ciemiężonym niewolnikom, którzy na nieludzkie warunki pracy odpowiedzieli 'Krwawą Rewoltą'. Do końca tej dziesięcioletniej wojny domowej dotrwało niewielu. Szacuje się, że obecnie produkcja kawy na Haiti nie przekracza 0,5%.. Smak i zapach kawy z Haiti jest podobny do smaku i zapachu słynnej kawy z Jamajki - Blue Mountain. Japończycy często mieszają oba gatunki, aby tej drugiej droższej, starczyło na dłużej. Produkcja kawy na Haiti wzrasta, ponieważ dzięki karmelowemu posmakowi wzrasta popularność tego gatunku na świecie

REPUBLIKA DOMINIKANY
Niemal od początku XVIII wieku uprawia się tam kawę wysokiej jakości. Warto poszukiwać takich dominikańskich kaw jak Bani, Juncalito i Ocoa. Mają pełny, słodkawy smak, sa idealne na małą czarną w ciągu dnia

KUBA
Choć pierwszy kawowiec na Kubie został zasadzony już w 1748 roku, to dopiero pół wieku później kawę zaczęto uprawiać na szerszą skalę. Dokonali tego francuscy kolonialiści z Haiti, uciekający przed krwawą rewoltą rozpętaną przez niewolników. Wraz z francuską kulturą i napoleońskimi aspiracjami, koloniści przywieźli ze sobą wiedzę o zakładaniu plantacji. Dzięki żyznej kubańskiej glebie, wyspa już w kilkadziesiąt lat później stała się 'rekinem' kawowej gospodarki, 'wygryzając' z rynku zdewastowane i pogrążone w kryzysie Haiti. Obecnie uprawa Arabiki i Robusty odbywa się tradycyjnymi metodami, które nie uległy zmianie od ponad 250 lat. Może właśnie dlatego kawa pochodząca z Kuby ma tak doskonały smak i aromat, który świetnie koresponduje z kubańskim cygarem. Pomimo, że kawowce rosną tutaj na małych wysokościach, uzyskiwane z nich kawy mają niektóre cechy charakterystyczne dla kawy z Haiti. Do kaw z jednej plantacji, których warto poszukiwać, zalicza się Turquino, przypominającą smakiem i aromatem kawę uzyskiwaną z kawowca uprawianego w koloniach francuskich.

Afryka

Etiopia
Etiopia jest ojczyzną kawy. To właśnie w dawnej Abisynii pasterz o imieniu Kaldi odkrył jej niezwykłe właściwości, a mnich Chadely przyrządził pierwszy kubek tego specjału. Do dzisiaj Etiopia pozostaje jedynym krajem, w którym sposobu uprawy kawy nie zmieniono od tysiąclecia, a jagody kawowca można zbierać z dziko rosnących krzewów. Z tego powodu wielkie plantacje rodem z Brazylii są w kraju zjawiskiem nieznanym. Kawę uprawia się tu tradycyjnie, w małych gospodarstwach, które nie zajmują powierzchni większej od jednego hektara. Z farm położonych w regionach Sidamo i Harrar pochodzą jedne z najlepszych kaw na świecie. Kawa Sidamo odznacza się owocowo- kwiecistym aromatem, o lekko kwaskowatej nucie, natomiast kawa Harrara ma intensywny smak o ciężkim bukiecie i jagodowym odcieniu.

KENIA
Kawę do Kenii przywieźli ok. 1900 roku Brytyjczycy. Pomimo tak późnego startu w uprawie, Kenia po uzyskaniu niepodległości w 1963 roku wyniosła młode, rodzime gatunki do rangi najlepszych kaw światowej czołówki. Sukces kenijskiej kawy wziął się najprawdopodobniej z wprowadzenia nowoczesnych technologii do procesu produkcji i z racjonalnych metod jej skupu. Co tydzień, w położonej na południu kraju Nairobi, urządzane są aukcje, na które ściągają plantatorzy, by prowadzić ze sobą ‘cenowe wojny’. W ten sposób wyszczególnia się najlepszą kawę, która następnie wchodzi w obieg światowego handlu. Najbardziej ceni się kawę pochodzącą z regionów góry Kenia, która odznacza się podwójnym charakterem: kwaskowatość równoważona jest przez słodki, owocowy smak. Jedną z najsławniejszych kaw jest Kenia AA. Niektóre kenijskie mieszanki mają niemal właściwości lekkich drinków - są doskonałe do spożycia przed snem. Inne bardziej cierpkie i ostrzejsze, odznaczają się wspaniałym smakiem i aromatem. W Kenii uprawiany jest rzadki kawowiec Kenia Peaberry nazywany czasami Chagga, od nazwy plemienia, które go uprawia. Charakterystyczny okrągły kształt ziarna umożliwia wchłonięcie w pełni smaków i aromatów owoców. Dzięki temu otrzymuje się kawę o intensywnych smakach i zapachach.

TANZANIA
Podobnie jak w Kenii, kawa w Tanzanii zawitała za sprawą Brytyjczyków. Najlepsza, o wspaniałym zapach, pochodzi z kawowca uprawianego w Kibo Chagga, położonym na zboczach Kilimandżaro, gdzie cień bananowców zapewnił krzewom wystarczającą ochronę przed słońcem. Zarówno pod względem smaku, jak i sposobu uprawy, tanzańska kawa przypomina kawę kenijską. Prawie 90% pól uprawnych należy do małorolnych chłopów, którzy czasem przemycają worki z kawą przez granicę, by sprzedać je na aukcjach w Nairobi. Podobna jest także klasyfikacja kawy: AA dla największych i A, B- dla mniejszych. Jedną z bardziej znanych kaw pochodzących z Tanzanii jest Tanzania AB

UGANDA
Jeśli Kenia i Etiopia znajdują się w czołówce producentów Arabiki, to Ugandzie przysługuje miano królowej Robusty. Z jej uprawy utrzymują się blisko 3 miliony ludzi, a jej sprzedaż za granicę wynosi 95% wpływów z eksportu kraju. Uganda, nazywana też niekiedy „Perłą Afryki’, jest jedynym miejscem na ziemi, w którym występuje dziko rosnąca Robusta. Tropikalny klimat i szeroko rozciągające się płaskowyże zapewniają kawie bardzo wysoką jakość. Dotyczy to zwłaszcza Robusty rosnącej w regionie Bushenyi i góry ElgonUganda leży w strefie równikowej.. Ugandyjska kawa odznacza się pełnią i bogactwem smaków i aromatów. Często jest przemycana przez granicę do Kenii i sprzedawana jako kenijska; umożliwia to jej wysoka jakość.

ZIMBABWE
Dopiero ostatnio produkuje się tam dobra kawę łagodnym owocowym smaku i aromacie. Jest produkowana w niewielkich ilościach, stąd poszukiwana przez smakoszy. Kawowce uprawia się w gospodarstwach rodzinnych, gdzie owoce zrywa się ręcznie, a ziarna suszy na słońcu

ZAMBIA
Kawa została sprowadzona do Zambii, kiedy ta nosiła jeszcze miano Rodezji Północnej. Od uzyskania niepodległości w 1964 roku uprawa kawy stała się dla wielu ludzi jedynym źródłem utrzymania, dlatego wahania na zachodnioafrykańskim rynku kawy powodują olbrzymie straty demograficzne. A szkoda, ponieważ Zambia i tak boryka się z problemami suszy, głodu i epidemii HIV, a zambijska kawa odznacza się jakością nieustępującą etiopskiej czy kenijskiej. Najlepsze kawy pochodzą z północno-wschodnich regionów kraju, zwłaszcza z okolic Kasamy i jeziora Tanganika. Kawa pochodząca z Zambii charakteryzuje się zrównoważonym smakiem i pełnym bukietem, niekiedy wzbogaconym prawdziwie wyszukanymi niuansami

Wyspa Św. Heleny
Wyspa Św. Heleny na oceanie Atlantyckim znana jest nie tylko z zsyłki i śmierci w 1821 roku Napoleona ale i z kawy. To jedyne dobro – jak to określił cesarz – jakie może dać światu ta mała wyspa. Uprawiane jest tam w 100% ekologicznie nie stosuje się tam żadnej mechanizacji, nie ma nawet zwykłych ciągników. Uprawiane w naturalnych warunkach ziarno charakteryzuje się wykwintnym i słodkawym smakiem, który uwypukla lekkie lub średnie palenie

Wyspa Madagaskar
Wyspa Madagaskar to głównie Robusta, ale ta najwyższej jakości, doskonale nadająca się do produkcji kawy Cappuccino.

Wybrzeże Kości Słoniowej
Wybrzeże Kości Słoniowej -to pierwsza 5 największych producentów na świecie. Jednak większość jej produkcji to Robusta, która trafia do Włoch i Francji

Ruanda
Ruanda - Arabika uprawiana w Ruandzie, to ziarno bardzo wysokiej jakości. Lecz niestabilność sytuacji politycznej na tym terenie nie przysparza jej amatorów

Arabia

JEMEN
Już w XVI wieku kawę uprawiano w ogrodach tarasowych leżących na zboczach gór Jemenu. Do teraz rosną tam kawowce, które dają jedną z najlepszych i najtrudniej dostępnych kaw na świecie. Arabowie mówią na nią 'Mocha', od portowego miasta Mokka, skąd najczęściej odpływały ładunki kawy, wytwarza się z małych ziaren, podobnych do kenijskich. Jest nieco kwaskowata, zarazem łagodna i szlachetie cierpka. Z powodu śladowego czekoladowego smaku utrwalił się zwyczaj dodawania do filiżanki odrobiny dobrej czekolady. Najlepsza kawa jemeńska rośnie w regionach Mattari i Sanani. Pochodząca stamtąd kawa charakteryzuje się niską zawartością kofeiny, żywym bukietem, średnią kwaskowatością i orzechowo-czekoladowym aromatem.

Azja

INDIE
Kawa z tych plantacji, podczas przewożenia przez żaglowce, z czasem wilgotniała i traciła swą oryginalną barwę na rzecz żółtawej. Przez lata odbiorcy tak przyzwyczaili się do tej wady, że uznali ja za pożądaną i charakterystyczną. Powoduje to obecnie konieczność wystawiania ziarna podczas pory deszczowej na działanie wilgoci. Proceder ten trwał około 8 tyg. w czasie trwania monsunu, dlatego też nazywa się monsunowaniem kawy. Następnie odrzuca się te ziarna, które nie uzyskały właściwego zabarwienia. India Robusta Cherry AB, Arabica Indie Plantation A, Indie Monsoon Malabar AA

JAWA
Kawa pochodząca z Jawy była jedną z pierwszych, którą na wielką skalę zaczęli handlować Holendrzy.

INDONEZJA
Dzisiejsze uprawy w Indonezji to w większości afrykańska Robusta, o mocnym czekoladowym smaku, eksportowana do Niemiec i Japonii.

FILIPINY
to dla kawy istna wieża babel, gdyż uprawia się wszystkie gatunki kawy, od Arabiki, poprzez Robustę, Liberikę, aż do Excelsy. Chociaż kawa pojawiła się na Filipinach stosunkowo wcześnie, bo na początku XVIII wieku, to choroby nękające kawowce spowodowały w pewnym momencie, że kraj był zmuszony importować kawę.

Powrót do "Gatunki kawy"

Bieg mojego życia odmierzają łyżeczki kawy.

T.S. Eliot