Dawid Klimaniec

























POLĘDWICZKA W SOSIE CZEKOLADOWO SEROWYM Z NUTĄ BOROWIKA NA PUREE KARDAMONOWYM

Składniki:
Danie dla 2 osób.
- 1 Polędwiczka wieprzowa
- 1/2 Szklanki oleju
- Sok z połowy cytryny
- 2 szczypty Oregano
- 1 szczypta Tymianku
- Sól
- Pieprz


- 1 Tabliczka gorzkiej czekolady
- 60g Sera Lazur z niebieska pleśnią
- 120g Masła
- 150g Borowika (może być suszony namoczony lub mrożony po rozmrożeniu)
- 1/4 Szklanki śmietanki 30%
- 200g gotowego puree z ziemniaków
- 1 Szczypta kardamonu
- 1 Szczypta tymianku
- Siekana nać pietruszki
- Sól
- Pieprz


Polędwiczkę oczyścić z błon i zamarynować w marynacie sporządzonej z soku z cytryny, oleju, oregano, tymianku doprawionej solą i pieprzem wg uznania (okres marynowania ok 2 do 3 godzin)

Po marynowaniu polędwiczkę obsmażamy w całosci na patelni uwarzając by jej nie przeciagnąć tak aby była soczysta ale też nie surowa.

W między czasie w rondlu rozgrzewamy 20g masła. Wrzucamy do niego i podsmażamy borowiki, następnie podlewamy śmietanką i redukujemy do gęstości. Doprawiamy szczypta tymianku, solą i pieprzem.

Sos czekoladowy:
W drugim rondlu rozgrzewamy 100g masła, dodajemy do niego rozdrobnioną czekoladę i rozpuszczamy ją na słabym ogniu uważając by sie nie przypaliła, następnie dodajemy rozkruszony ser lazur i ciągle mieszając czekamy aż wszystkie składniki razem się połączą, nie zważą i utworza gładki sos. Pod koniec doprawiamy sosik solą i pieprzem wg uznania.

Po usmażeniu polędwiczki, przygotowaniu sosu i borowików, łączymy puree z szczyptą kardamonu, następnie wykrawamy mięsko pod ukosem w 3 centymetrowe kawałki. Na talerz nakładamy porcję puree na nim wykładamy polędwiczkę, polewamy sosem czekoladowym i wieńczymy borowikiem w smietanie.



„Kawa jest złotem prostego człowieka i – jak każde złoto – obdarza wszystkich poczuciem luksusu i szlachetności.”

(Abd-Al.-Kadir)