Marcin Michalik

  • MISTRZ POLSKI BARISTÓW LATTE ART 2010
  • VICE MISTRZ POLSKI BARISTÓW 2007 oraz 2008
  • VICE MISTRZ POLSKI LATTE ART 2008
  • Finalista Coffee In Good Spirit na Wonderful Coffee 2008 w Kopenhadze

  • Certyfikowany trener Colours of Coffee
    www.coloursofcoffee.pl



Drink Kawowy 1

- espresso - 25ml (najlepsza kawa kupiona w COMMERCIO POLSKA)
- likier kahlua - 40ml
- wódka - 20ml

Do szerokiego, grubego szkła wrzucamy kilka kostek lodu, przygotowujemy espresso oraz wstrząsamy je w shakerze z likierem oraz kilkom kostkami lodu. Przelewamy całość do wcześniej przygotowanego szkła, na wierzch wlewamy po lodzie wódkę tak by utworzyła warstwę na powierzchni. Dekorujemy plastrami ananasa oraz liśćmi.





Drink Kawowy 2

- whisky 40ml
- cukier brązowy ok. 5gr.
- kawa przelewowa 200ml (najlepsza kawa kupiona w COMMERCIO POLSKA)
- śmietanka 100ml

Do specjalnego szkła wlewamy whisky oraz dodajemy brązowy cukier. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru w alkoholu. Wcześniej przygotowaną kawę przelewową dodajemy do whisky i cukru. Na wierzch wlewamy schłodzoną śmietankę tak by utworzyła warstwę. Wypijamy nie mieszając.





„Kawa jest złotem prostego człowieka i – jak każde złoto – obdarza wszystkich poczuciem luksusu i szlachetności.”

(Abd-Al.-Kadir)