Marcin Parda

Szef Kuchni
właściciel firmy GASTROPARDA
www.gastroparda.pl












Brazylijskie marzenie

- 1 mała puszka mleka skondensowanego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta tartej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki cukru, 500 ml bardzo mocnej kawy
- 2 łyżki syropu czekoladowego.

Mleko skondensowane ubić mikserem na puszysta pianę, bardzo małymi porcjami dodawać 2 łyżki gorącej wody. Mleko przyprawić do Samku cynamonem, gałka muszkatołową i cukrem. Kawę posłodzić syropem czekoladowym. Następnie wlać do podgrzanych filiżanek, dodać porcję mleka skondensowanego z przyprawami. Czas przygotowania 10 min. Z podanych składników otrzymamy 6 filiżanek napoju.



Szejk kawowy

- Espresso 1
- mleko 3,2%-100ml
- likier amaretto-20ml
- syrop kokosowy-20ml
- lody waniliowe-1 gałka

Wszystkie składniki dajemy do szejkera i miksujemy podawać w szklance ze stupka przyozdobić bita śmietana i ziarenkiem kawy.



Prawdziwe szczęście jest rzeczą wysiłku, odwagi i pracy.

Honore de Balzac