Marcin Polus

  • Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
  • Osobisty kucharz właściciela WISŁY Kraków

















Roladka z perliczki faszerowana kasztanami, fetą i różowym pieprzem podawana na zapiekance cukiniowo – kurkowej z chipsem z szynki parmeńskiej z balsamino figowym i sosem szafranowo-anyżowym

1.
Por 2 liście
Speck (włoski boczek) 20 gr
Perliczka 100 gr
Kasztany 30 gr
Feta 30 gr
pieprz różowy 3 gr
kolendra (kulki) 2 gr
musztarda Dijone 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 25 ml
……………………………………
2.
szynka parmeńska 1 plasterek
mąka 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 25 ml
……………………………………
3.
Cukinia 30 gr
Kurki 30 gr
Cebula 40 gr
Śmietana 18% 100 ml
Masło 30 gr
Pieczarki 25 gr
……………………………….
4.
Ocet balsamiczny 75 ml
Figa 30 gr
…………………………………
5.
Szafran 1 gr
Anyż gwiaździsty 1 szt
Śmietana 30 % 75 ml
Masło 10 gr
Uzo (wódka anyżowa - grecka)




Życie to raj, do którego klucze są w naszych rękach.

Fiodor Dostojewski