Jacek Witczak


Dyrektor Aioli Prodac
j.witczak@kucharz.pl


















Kawa meksykańska

60 ml tequili 120 ml mocnej kawy, łyżeczka gęstego syropu czekoladowego. Składniki wymieszać podawać w niskiej grubej szklance.





Tatar

Instrukcja przygotowania jednej porcji tatara

1. Rozmrozić porcję mięsa 120 g i sosu 50 g w warunkach chłodniczych.
2. Rozciąć baton z mięsem (120 g) i dodać 1/5 sosu (50 g). Składniki przekładamy do czystej miski.
3. Całość mieszamy i doprawiamy w zależności od rodzaju przygotowanego tatara: tabasco, cognac, whisky, sól, pieprz etc.
4. Przekładamy tatara na zimny talerz formując mały placek na środku talerza.
5. Dekorujemy i uzupełniamy dodatki w zależności od zamówienia.
6. Gotowa porcja tatara powinna wynosić około 200 g wraz z dodatkami.
7. Podajemy tatara z pieczywem tostowym i masłem.
8. Przygotowane danie musi być wydane od razu nie wolno przechowywać gotowego dania w lodówce.
9. Rozmrożone mięso musi być zużyte w przeciągu 24 h i przechowywane wyłącznie w warunkach chłodniczych.

Przygotowanie tatra na przystawkę

1. Rozmrozić porcję mięsa 120 g i sosu w warunkach chłodniczych.
2. Rozciąć baton z mięsem i połowę zawartości 60 g wymieszać z 25 g sosu
3. Pozostałe czynności j/w.



Życie to raj, do którego klucze są w naszych rękach.

Fiodor Dostojewski